![](/media/lib/337/n-pierwiastkinaziemi-b936ccdbe2411168922e11e952d54e83.jpg)
Życie na Ziemi istnienie dzięki zderzeniu dwóch planet?
25 stycznia 2019, 11:15To kolizja, w wyniku której powstał Księżyc, dostarczyła na Ziemię składniki niezbędne do powstania życia, uważają naukowcy z Rice University. Ponad 4,4 miliarda lat temu Ziemia zderzyła się z inną planetą, a skutkiem tej kolizji było powstanie Księżyca. Amerykańscy uczeni twierdzą, że nie był to jej jedyny efekt. Ich zdaniem podczas zderzenia nasza planeta zyskała większość obecnego na niej węgla i azotu.
![](/media/lib/337/n-otylosc-brzuszna-11120263639134b555c6d30574ffd545.jpg)
Otyłość brzuszna wiąże się z mniejszą ilością istoty szarej w mózgu
23 stycznia 2019, 11:59Otyłość brzuszna wiąże się z mniejszą objętością istoty szarej w mózgu.
![](/media/lib/336/n-jezustrad-2d7add5c3d3a726598b2128710b4fa91.jpg)
Biblijni trędowaci nie byli tak izolowani, jak się powszechnie uważa
17 stycznia 2019, 13:16Trędowaci nie byli w czasach Jezusa tak bardzo wykluczeni społecznie, jak się obecnie uważa. Dlatego też, jak twierdzi Myrick Shinall, należy w tym świetle zmienić interpretację postępowania Jezusa, który zlekceważył zapisane w Księdze Kapłańskiej prawa określające stosunek do trędowatych.
![](/media/lib/257/n-ziarna-kawy-e67de4c2445018b403cecf5f5a1ca217.jpg)
Dwa związki z kawy zapewnią przyczynowe, a nie objawowe leczenie choroby Parkinsona?
11 grudnia 2018, 11:19Dwa związki występujące w kawie można wykorzystać do walki z chorobą Parkinsona (ChP) oraz otępieniem z ciałami Lewy'ego.
![](/media/lib/328/n-trabonos-46cf58f44899d91d5245c011a5ac7331.jpg)
Mruk Petersa rozpoznaje ofiary po "kolorze" elektrycznym
14 listopada 2018, 12:39Mruk Petersa (Gnathonemus petersii) dysponuje elektroreceptorami i narządami elektrycznymi, które pozwalają mu nawigować w otoczeniu. Okazuje się, że różne obiekty mają dla niego różne "barwy" elektryczne. Ryba wykorzystuje je do odróżniania ulubionego pokarmu - larw komarów - od innych drobnych zwierząt czy roślin.
![](/media/lib/324/n-ckvulpeculae-fcd68d15d0a25fc700e5f0ba5f06dc23.jpg)
Wiemy, skąd wzięła się nowa, która nową nie była
12 października 2018, 13:14Przed trzema laty informowaliśmy, że naukowcy odkryli, iż nowa z 1670 roku wcale nie była nową, a powstała w wyniku znacznie rzadszego wydarzenia – zderzenia dwóch gwiazd. Teraz międzynarodowy zespół naukowców z Polski (Uniwersytet Warmińsko-Mazurski), USA, Wielkiej Brytanii i RPA znalazł dowody, że doszło do kolizji białego i brązowego karła.
![](/media/lib/323/n-cukrzyca-a6f37af8d5f57ec31945b3d2897b26b6.jpg)
Poziom glikoproteiny wiążącej hormony płciowe pozwala wnioskować o ryzyku insulinooporności
2 października 2018, 11:25Stężenie SHBG (ang. sex hormone binding globulin), glikoproteiny wiążącej hormony płciowe, we krwi pomaga przewidywać ryzyko rozwoju insulinooporności.
![](/media/lib/317/n-anatolia-8a92bc1816d0e60acfe5d3f050aa7ca1.jpg)
Neolityczni rolnicy poradzili sobie ze zmianami klimatu
14 sierpnia 2018, 11:39Przed 8200 laty wcześni rolnicy potrafili przystosować się do zmian klimatycznych. Dowody na takie przystosowanie znaleźli właśnie uczeni z Univrsity of Bristol. W PNAS opublikowali oni właśnie wyniki swoich badań społeczności epok kamienia i miedzi z Çatalhöyük we wschodniej Anatolii.
![](/media/lib/317/n-obserwatoriumchichen-e2f71f454e82f6585458aab6fee00c46.jpg)
Wiemy, jak poważna była susza pod koniec cywilizacji Majów
7 sierpnia 2018, 05:44Przed około 1000 lat doszło do upadku cywilizacji Majów. Naukowcy wyliczają wiele przyczyn, które mogły do tego doprowadzić, a jedną z nich są zmiany klimatyczne. Teraz udało się oszacować, jak poważna susza zapanowała w czasie, który zbiega się z upadkiem Majów.
![](/media/lib/312/n-zywnoscgmo-b1af697e6693368937053ca5f0646930.jpg)
Oznaczanie żywności GMO zmniejsza liczbę jej przeciwników
28 czerwca 2018, 11:47Znakowanie żywności GMO powoduje, że zmniejsza się niechęć wobec niej. Amerykański Departament Rolnictwa przygotowuje zalecenia dotyczące oznaczeń żywności zawierającej genetycznie modyfikowane organizmy. W związku z tym naukowcy z University of Vermont postanowili zbadać, co to może oznaczać dla producentów.